Rookmelder-nederland.nl

GEVAREN VAN LITHIUM-ION-ENERGIEDRAGERS (ACCU’S)

DEZE ZIJN NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN

Lithium-ion accu’s worden in heel veel toepassingen gebruikt. Je vindt ze in tablets, smartphones, gereedschappen, laptops, speelgoed, vervoermiddelen en tal van andere elektrische apparaten die we gebruiken in ons dagelijkse bestaan.

Deze nieuwe technologie heeft ook een nadeel: de gebruikte chemische stoffen in de accucellen kunnen spontaan ontleden waarbij zeer hoge temperaturen en overdrukken in de accu-cel ontstaan. Deze ontledingsreactie noemt men “thermal runaway” – als deze ontledingsreactie eenmaal gestart is dan kan deze niet meer gestopt worden en zal de gehele inhoud van de cel verbranden.

Er zijn diversen oorzaken voor het ontstaan van een thermal runaway:

  1. Een te hoge laadstroom;
  2. Een te grote en snelle ontlading van de accu;
  3. Een mechanische beschadiging van de accu;
  4. Hitte van buitenaf.


De Lithium-ion accu lijkt onschuldig, maar is in werkelijkheid zeer gevoelig voor kortsluiting en beschadigingen. Het gebruik van lithium-ion accu’s is niet altijd zonder risico’s. De Lithium-ion accu heeft een zeer hoge energiedichtheid, geen geheugeneffect en heeft een geringe zelfontlading. Maar wat zijn nou precies de risico’s van lithium-ion accu en hoe beperkt met ongelukken?

Voorkom kortsluiting

Je kunt kortsluiting van een lithiumaccu beperken door zich goed te houden aan de onderstaande voorschriften. Let op dat je de originele handleiding gebruikt die bij de batterij hoort, want er zijn verschillende soorten lithiumaccu’s. Die elk op verschillende manieren moeten worden gebruikt. Voor je het weet gaat het mis! Met gevolgen die catastrofaal kunnen zijn.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Gebruik de juiste spanning. Zorg er dus voor dat de accu niet te sterk ontladen of te hoog geladen is.
  • Zorg ervoor dat de accu niet overbelast raakt. Deze bereikt dan een te hoge temperatuur, wat kortsluiting kan veroorzaken.
  • Gebruikt je het apparaat met de lithiumbatterij een lange tijd niet? Haal de accu dan uit de apparatuur en sla deze veilig op. Denk hier vooral aan fietsenwinkels, doe-het-zelf winkels, fiets, scooter verhuurbedrijven etc.  
  • Wanneer lithiumaccu’s een langere tijd niet worden gebruikt, leg ze dan weg terwijl er nog zo’n 60-70% capaciteit in zit. Dit is ongeveer 3.7 volt.
  • Hoe voller een lithiumbatterij wordt weggelegd, hoe sneller de batterij van binnen begint te oxideren, waardoor ook de levensduur sneller afneemt.
  • Leg beschadigde lithiumaccu’s niet binnen in het gebouw neer maar buiten in een daarvoor bestemde opslagbak. Beschadigde lithiumaccu’s zijn onbetrouwbaar en kunnen spontaan gaan reageren en brand veroorzaken. Leg deze accu’s buiten apart.

Voorbeelden