Waarom een watermelder?

Wij in Nederland zijn natuurlijk gewend aan water en kunnen eigenlijk ook niet zonder. ‘s Zomers trekken wij graag naar de zee of een meer toe om af te koelen en regenachtige dagen hebben wij het hele jaar door. Maar in sommige situaties zit je helemaal niet op water te wachten en dan kan dit ook vervelende gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan lekkages. Daar komen namelijk vaak hoge kosten bij kijken die je vooraf niet ingecalculeerd had. Dit kan echter verleden tijd zijn als je gebruik maakt van een watermelder. Bekijk hieronder onze modellen.


Oorzaken van waterschade

Overmatige waterval kan bijvoorbeeld resulteren in waterschade in of aan jouw huis in bijvoorbeeld de kelder. Daarnaast is bijna ieder huis tegenwoordig uitgerust met luxe apparatuur zoals een cv-ketel, vaatwasser en wasmachine of droger en ook deze apparaten kunnen gaan lekken en daarmee waterschade in de hand werken. Het is dus helemaal geen gek idee om te investeren in een oplossing als een watermelder, ook wel wateralarm genoemd, die deze waterschade kan voorkomen, want voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. Een andere oorzaak voor waterschade is bijvoorbeeld een ondergelopen kelder bij hoogwater. Zoek je een platte watermelder voor onder de wasmachine? Dan raden wij onze Smartwares Mini watermelder aan.

Wat is een watermelder?

Waarschijnlijk heb je al wel vaker gehoord van een rookmelder of een CO-melder, maar ben je met een watermelder nog niet zo bekend. Niet zo gek! Maar een watermelder doet eigenlijk precies wat zijn naam al zegt, hij detecteert water en meldt dit. In een land als Nederland, waar het zoveel regent, is het geen overbodige luxe om zo’n lekkagemelder in huis te nemen. Er kan namelijk nog wel eens water komen op plekken waar je het liever niet hebt.

Hoe werkt een watermelder?

Om hoge kosten door waterschade te voorkomen is het van belang dat een wateralarm zo snel mogelijk een signaal geeft wanneer hij water detecteert. Des te sneller, des te beter want dit resulteert in minder schade dus lagere kosten. Maar hoe werkt een wateralarm nu precies? Er kunnen eigenlijk drie functies onderscheiden worden namelijk: detecteren, activeren en alarmeren.

1. De watermelder detecteert water via watersensoren

Een slimme watermelder is uitgerust met watersensoren die kunnen opsporen of er zich ergens water bevindt. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee type watersensoren. Enerzijds heb je watersensoren die werken op basis van puntdetectie en deze controleren of er zich water voordoet op een specifieke plek zoals onder de wasmachine of cv-ketel. Anderzijds heb je ook watersensoren die werken op basis van lijndetectie en deze kunnen een grotere zone controleren op water, denk hierbij bijvoorbeeld aan een groot datacenter.

2. De watersensor activeert de watermelder

Er bestaat een connectie tussen de watersensor en het wateralarm wat fungeert als het brein achter de hele installatie waarmee waterschade voorkomen kan worden. Je hebt nog de keuze uit een vochtmelder met schakelcontact, hiermee kun je een alarm van 230 Volt koppelen of je kiest ervoor om gebruik te maken van een afsluiter. De afsluiter kan ervoor zorgen dat er geen water meer toegevoerd wordt in het geval van een lekkage. Tegenwoordig werken veel slimme watermelders ook op WiFi waardoor je ze nog gemakkelijker kunt connecten met andere apparaten.

3. Het alarm gaat af

Zodra de watersensor water detecteert en dit terugkoppelt naar de watermelder zal er een alarm afgaan. Het alarm bestaat uit zowel geluid als licht waardoor je hem niet kunt missen. Je kunt de watersensor inclusief schakelcontact vaak ook nog eens aansluiten op een alarmcentrale of handig koppelen aan je mobiele telefoon.

Hier plaats je jouw watermelder

Je kunt een wateralarm het beste middenin een ruimte plaatsen, houd daarbij een afstand van circa 50 cm tot de muren aan. Het is natuurlijk ook zeker verstandig om de watermelder te plaatsen op een locatie waar het optreden van een lekkage waarschijnlijk is. Je kunt hierbij dus denken aan de vaatwasser, cv-ketel of wasmachine. Als je een kelder in jouw huis hebt is het raadzaam om ook daar een vochtmelder te plaatsen omdat water naar het laagste punt lekt.

De kosten van een wateralarm heb je er zo uit

Twijfel je nog of het verstandig is om een watermelder aan te schaffen? Dan is het slim om eens in je hoofd na te gaan hoeveel moeite, tijd en geld het kost om de negatieve gevolgen van een lekkage op te lossen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt kom je er al gauw achter dat het veel voordeliger is om de lekkage, inclusief alle heisa dat het met zich meebrengt, te voorkomen.

Zorg er dus voor dat je jouw leidingen en apparaten goed onderhoudt en investeer in kwalitatieve watermelders die je op de juiste plekken in je woning plaatst. Als je niet zeker weet welke watermelder het best aansluit op jouw behoeften dan kun je je altijd laten adviseren door een van onze experts.

Veel gestelde vragen over watermelders

Kan ik mijn draadloze watermelder ook laten voorprogrammeren?

Jazeker, wij kunnen je draadloze watermelder voorprogrammeren. Deze kan dan automatisch communiceren met andere draadloze melders van hetzelfde type en merk.

Werkt een watermelder ook bij hoog water?

Een watermelder is perfect geschikt voor situaties waarbij je regelmatig met hoog water te maken hebt. Denk hierbij aan woningen met een kelder. Door de watermelder in de kelder te plaatsen weet je precies wanneer het tijd is om in actie te komen.

Wat is de beste plek om een watermelder te plaatsen?

Het beste kun je de watermelder in het midden van een ruimte plaatsen met minimaal 50cm afstand vanaf een muur. Daarnaast is het ook aan te raden om watermelders te plaatsen in ruimtes waar bijvoorbeeld je witgoed (wasmachine) staat.

Hoe lang gaat de batterij mee van een watermelder?

De batterijduur van onze watermelders is 5 of 10 jaar. Dit staat per watermelder vermeldt in de beschrijving of verpakking.

Hoeveel geluid maakt een watermelder?

Bij een vochtalarm maken de watermelders een geluid van 85 decibel zodat u tijdig gewaarschuwd wordt.

Hoe kan ik de watermelder testen?

Net zoals bij rookmelders en hittemelders, is het belangrijk om je watermelder regelmatig te testen. Je kan dit doen door de watermelder in een schaaltje met ongeveer 2,5 cm water te leggen. Je zult dan horen dat het alarm van de watermelder afgaat. Hierdoor weet je dat je watermelder goed functioneert.