Waarom een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide, ook wel kortweg CO genoemd, is een schadelijk en dodelijk gas. Het is giftig, geurloos en je ruikt of proeft het niet. Het wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Dit komt omdat je dit gevaarlijke gas kan inademen zonder dat je het weet. Bij grote hoeveelheden koolmonoxide kun je binnen enkele minuten stikken.

Daarom is het verstandig om dit voor te zijn en een koolmonoxidemelder kopen. Zo weet je zeker dat je beschermd wordt mocht dit gevaarlijke gas zich in je huis bevinden. Door een koolmonoxidemelder of CO-melder te kopen word je huis een stuk veiliger voor alle aanwezigen.


Wij van rookmelder-nederland.nl kunnen je op weg helpen om de juiste koolmonoxidemelder te kiezen. Neem hiervoor gerust contact met ons op via onze contactgegevens.

Dit gas kan bij inademing de zuurstof in het bloed verdringen. Hierdoor worden je hart, hersenen en je andere vitale organen niet meer van zuurstof voorzien. Indien het om grote hoeveelheden gaat zou je binnen enkele minuten kunnen stikken. Iedere keer dat je in aanraking komt met koolmonoxide wordt het in je bloed opgenomen. De koolmonoxide blijft altijd in je lichaam aanwezig en hoopt zich op met alle gevolgen.

Waar plaats je de koolmonoxidemelder?

CO is lichter of gelijk aan lucht, afhankelijk van de temperatuur, dan lucht. Per type koolmonoxidemelder kan de montage plaats verschillen. Kijk hiervoor op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Plaats de melder echter nooit vlak boven of naast een open haard of verwarming.

Je beveiligt je huis het beste door op iedere verdieping een CO melder te hangen. Heb je er maar een, plaats deze dan op de verdieping waar je slaapt. Mocht het alarm van de koolmonoxidemelder afgaan, dan ben je op tijd om je huis te verlaten.

Het alarm van de koolmonoxidemelder

Over het algemeen zal de koolmonoxide meter afgaan bij een CO gehalte vanaf 50 PPM. Dit is de minimale alarmeringswaarde. Zodra de melder deze hoeveelheid meet zal deze binnen een minuut een alarm af laten gaan. Dit alarm heeft een geluidssterkte van 85 Decibel en klinkt meestal anders als van een rookmelder.

Dit geluid is hard genoeg om wakker van te worden en meteen actie te ondernemen. Besluit je om een koolmonoxide melder kopen dan kan je dus snel reageren mocht er zich een keer een situatie voordoen waarbij dit gevaarlijke gas aanwezig is.

Welke soorten melders zijn er?

Iedereen wil natuurlijk een veilig huis en daarom ga je voor de beste koolmonoxidemelder. Er zijn een aantal verschillende varianten te koop.

  • De enkele CO melder. Deze hangt op de verdieping waar je slaapt. Mocht er koolmonoxide in huis zijn dan zal de melder dit detecteren.
  • Draadloze CO melders. Deze kunnen over verschillende plaatsen in huis bevestigd worden. Eventueel is het mogelijk om deze te laten voorprogrammeren. Hierbij kunnen de melders zo worden ingesteld dat deze met elkaar kunnen communiceren. Zo heb je dus een optimale beveiliging.
  • De combimelder. Het grote voordeel van dit model is dat deze zowel rook als CO kan detecteren. Je hebt dus maar één apparaat nodig. Dit model is ideaal om op te hangen in dezelfde ruimte als je cv-ketel. Uiteraard kun je bij ons ook losse rookmelders en hittemelders kopen.

Waar moet je op letten als je een koolmonoxidemelder koopt?

Ga je een koolmonoxidemelder kopen, let er dan op of deze de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Hierdoor weet je zeker dat je een goed apparaat koopt wat aan alle wettelijke eisen voldoet. Het tweede punt waar je even goed op moet letten is de levensduur van de batterij. In het ideale geval kies je voor een apparaat waarbij de batterij tot wel 10 jaar mee kan gaan. Zodra het tijd is om de batterij te vervangen zal de koolmonoxidemelder een signaal afgeven. Per product staat aangegeven hoe lang de batterij ongeveer mee kan gaan. Kijk daar dus goed naar voor je een CO melder koopt.

Wat is het verschil tussen CO en CO2?

De namen van deze twee lijken ontzettend op elkaar maar toch zit daar een groot verschil tussen. De CO melder geeft de verhouding van zuurstof in de lucht aan. CO2 wordt ook wel koolstofdioxide genoemd. Bij een te hoge waarde in huis kan je last krijgen van sufheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Slechte ventilatie kan hier een oorzaak van zijn. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een raam openzet om de lucht binnen in je huis of bedrijf te verversen. Een CO melder, ook wel een koolmonoxidemelder genoemd, meet de hoeveelheid koolmonoxide. Als deze te hoog is kan je klachten krijgen zoals hoofdpijn, jezelf niet goed of misselijk voelen, braken of duizeligheid. In het ergste geval treden bewusteloosheid, stuipen, verkleuring van gezicht en lippen op en kan je een hartinfarct of longoedeem krijgen. Je zou hierdoor kunnen overlijden.

Veiligheid voor alles

Om er zeker van te zijn dat je CO-melder werkt is het goed om deze regelmatig te testen. Doe dit minimaal een keer per maand. Je test je koolmonoxidemelder door de testknop van de melder in te drukken en een paar seconden vast te houden. De melder zal nu een alarm laten horen. Zo weet je zeker dat hij werkt en dat je niet wordt verrast door koolmonoxide. Om te testen kan er ook gebruik gemaakt worden van speciaal testgas.

Veel gestelde vragen over koolmonoxidemelders


Hoe lang duurt het voordat een koolmonoxidemelder in alarm gaat?

Al onze koolmonoxidemelders alarmeren binnen 1 minuut. De koolmonoxidemelder is ingesteld op een minimale alarmeringswaarde.

Vanaf hoeveel PPM koolmonoxide wordt er gealarmeerd?

De meeste koolmonoxidemelders alarmeren al vanaf 50 PPM koolmonoxide.

Hoe lang gaat de batterij mee van een koolmonoxidemelder?

De batterijduur van onze koolmonoxidemelders is minimaal 1, 5 of 10 jaar. Dit staat per koolmonoxidemelders vermeldt.

Kunnen koolmonoxidemelders met elkaar communiceren?

Ja dit is mogelijk, een aantal van onze koolmonoxidemelders kunnen met elkaar gekoppeld worden.

Kan ik mijn draadloze koolmonoxidemelders ook laten voorprogrammeren?

Jazeker, wij kunnen je draadloze koolmonoxidemelders voorprogrammeren. Deze kan dan automatisch communiceren met andere draadloze melders van hetzelfde merk en type.

Zijn er ook 2 in 1 melders?

Jazeker, een aantal van onze melders zijn combimelders. Deze melders hebben dan een rookmelder en koolmonoxidemelders in één.

Hoeveel geluid maakt een koolmonoxidemelder?

Bij koolmonoxide alarm maakt de koolmonoxidemelder een geluid van minimaal 85 decibel. Hierdoor word je op tijd gewaarschuwd.

Hoe kan ik de koolmonoxidemelders zelf testen?

Net zoals bij rookmelders en hittemelders, is het belangrijk om je koolmonoxidemelder regelmatig te testen. Je kan dit doen door de testknop van je koolmonoxidemelder enige seconden in te drukken. Je hoort het alarm vanzelf afgaan. Ook is het mogelijk de koolmonoxide melder te testen met een speciaal ontworpen test gas.

Wanneer moet ik de batterij vervangen?

De koolmonoxidemelder zal zelf aangeven wanneer het tijd is om de batterij te vervangen. Je hoort dan regelmatig een signaal vanuit de koolmonoxidemelder. Een koolmonoxidemelder gaat tussen de 7 en 10 jaar mee afhankelijk van type en merk. Dit staat per product aangegeven.