Waarom een hittemelder?


Hittemelders zijn ontzettend fijn om in je huis te hebben. Het geeft je een veiliger gevoel. De hittemelder reageert al binnen 1 minuut wanneer een bepaalde temperatuur bereikt is. Je kunt dan meteen actie ondernemen en zo voorkom je erger! Zoals gezegd, elke seconde telt, twijfel niet en schaf er direct een aan.


Wat doet een hittemelder

Een hittemelder, ook wel een thermische melder genoemd, reageert wanneer er een plotselinge grote stijging van de temperatuur is binnen de ruimte waar de hittemelder is geplaatst. De melder geeft alarm wanneer er een temperatuur bereikt is van rond de 58 graden Celsius. Hij zal dan een alarm afgeven zodat jij meteen actie kunt ondernemen en jezelf, maar ook de mensen en dieren om je heen veilig kunt stellen. Over het algemeen zijn de hittemelders wat accurater in het reageren dan dat een rookmelder is. Een rookmelder kan nog wel eens een vals alarm geven. Stel je voor dat je wat aan laat branden in de keuken, dan kan het zomaar zo zijn dat jouw rookmelder daarop reageert terwijl je het eigenlijk al onder controle hebt. Een hittemelder zal daarop niet reageren omdat de temperatuur niet meteen stijgt wanneer er rookvorming is.

Waar moet je je hittemelder plaatsen?

Je kunt de hittemelder het beste plaatsen op een plek waar je een rookmelder niet makkelijk kunt plaatsen of waar het niet slim is om een rookmelder te plaatsen. Een goed voorbeeld is de keuken, de garage of de badkamer waar bijvoorbeeld ook je wasmachine en wasdroger staan. Je kunt daar beter een hittemelder hebben dan een rookmelder. Het is namelijk zo dat een rookmelder kan reageren op de rook of damp die er in die ruimte hangt, ook wanneer er eigenlijk niets aan de hand is. Een hittemelder zal daar niet op reageren.

Kan je rook en hittemelders met elkaar combineren?

Ja deze twee kan je heel goed met elkaar combineren. In je slaapkamer bijvoorbeeld kan jij heel goed een rookmelder hebben. Vaak is het zo dat men de rookmelders hangt op de route waar men het huis uit vlucht. Dit zijn ruimtes waar geen valse meldingen gegeven kunnen worden zoals bijvoorbeeld de keuken, garage of badkamer. De hittemelders plaatsen ze daar juist wel! Wij raden overigens ook altijd aan om een watermelder in huis te plaatsen, om schade door wateroverlast zo veel mogelijk te beperken.

Hoe lang gaat een hittemelder mee

De batterij van de beste hittemelder gaat over het algemeen minimaal 10 jaar mee. Er zijn er ook die een kortere levensduur hebben maar 5 jaar is zeker gegarandeerd. Het is dus de aanschaf meer dan waard. Er zijn ook hittemelders die beschikken over een lithium back-up batterij. Deze batterij schakelt automatisch in wanneer er op dat moment bijvoorbeeld door een stroomstoring geen stroom is. De FireAngel hittemelder is als hittemelder koppelbaar en is makkelijk in een netwerk te koppelen aan andere hittemelders maar ook aan rook en koolmonoxidemelders in hetzelfde netwerk. Op die manier kan je dus je huis optimaal beveiligen.

Onderhoud van je hittemelder

Zoals de meeste apparatuur heeft ook een hittemelder wat onderhoud nodig. Het is niet veel, maar wel heel belangrijk om te doen als je een optimale werking van jouw apparaat verwacht. Je kunt de buitenkant van onder andere de Cavius hittemelder met een vochtige doek afnemen. De rest kan je even met de stofzuiger doen zodat de meeste stof eruit is. Wanneer je hittemelder constant korte piepjes geeft dan kan het erop duiden dat er een probleem is met de hittemelder. Vaak duidt dit op een lege batterij. In de handleiding van de hittemelder staat precies vermeld wat de geluidjes inhouden. Vaak is het een kwestie van simpelweg de batterij vervangen en dan kan hij er weer voor een aantal jaar tegenaan. Je hoeft natuurlijk niet de hele melder te vervangen.

Overtuigd?

Ben je er nu van overtuigd dat een hittemelder aanschaffen echt wel een noodzaak is of twijfel je nog? Ze zeggen wel eens bij twijfel moet je het niet doen, maar wij willen het voor nu omkeren. Het gaat namelijk om jouw eigen veiligheid! Bedenk wanneer je een hittemelder hebt hangen dat het wel de redding kan zijn van alles wat je lief is. Denk aan de mensen om je heen maar ook aan de spullen die jij in huis hebt staan. Het aanschaffen van hittemelders is echt geen overbodige luxe maar meer een noodzaak. Niets is erger dan je dierbare medemens of huisdier te verliezen tijdens een brand en dan nog niet te denken aan alle spullen die je erdoor kunt verliezen. Je eigen plekje wat je, al dan niet tijdelijk, kwijt bent. Dan is het toch het minste wat je kunt doen door een simpele hittemelder te plaatsen? Wist je dat het plaatsen van hittemelders of rookmelders het risico op een brand met dodelijke afloop meer dan 70 procent vermindert? Dat is toch niet zomaar een percentage wat wij hier noemen toch? Het rede echt levens! Zoals wij al eerder hebben gezegd, elke seconde telt!

Veel gestelde vragen over hittemelders


Hoe lang duurt het voordat een hittemelder aanslaat?

Al onze hittemelders alarmeren binnen 1 minuut. Dan is ook de minimale temperatuur van de hittemelder bereikt.

Hoe lang gaat de batterij mee van een hittemelder?

De batterijduur van onze hittemelders is 5 of 10 jaar. Dit staat per hittemelder vermeldt.

Kunnen hittemelders met elkaar communiceren?

Ja dit is mogelijk, een aantal van onze hittemelders kunnen met elkaar gekoppeld worden.

Kan ik mijn draadloze hittemelder ook laten voorprogrammeren?

Jazeker, wij kunnen je draadloze hittemelders voorprogrammeren. Deze kan dan automatisch communiceren met andere draadloze melders van hetzelfde merk en type.

Vanaf hoeveel graden alarmeert een hittemelder?

Dit verschilt per hittemelder. Bij een aantal is dit vanaf 50 graden Celsius. De meeste hittemelders zijn afgesteld tussen de 50 en 60 graden Celsius.

Hoeveel geluid maakt een hittemelder?

Bij de minimale hitte maken de hittemelders een geluid van 85 decibel. Hierdoor word je op tijd gewaarschuwd.

Hoe kan ik de hittemelder testen?

Net zoals bij watermelders en rookmelders, is het belangrijk om je hittemelder regelmatig te testen. Je kan dit doen door de testknop van je hittemelder enige seconden in te drukken. Je hoort het alarm vanzelf afgaan.