Waarom een brandveiligheidsopslagkast?


Wij zijn in Nederland al helemaal gewend (verwend) aan elektrische oplaadbare apparaten en kunnen eigenlijk ook niet meer zonder. Ons huidige leven en het dagelijks gebruik bestaat uit gemak van al deze elektrisch apparatuur. Veel van deze elektrisch apparatuur is oplaadbaar geworden en kan makkelijk snoerloos gebruikt worden. Heel handig. Maar soms zit je hier helemaal niet op te wachten en kan dit ook vervelende gevolgen hebben voor jou, je bedrijf en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan brand door het opladen van de lithium-ion batterijen van de snoerloze apparatuur. Daar komen namelijk zeer hoge kosten bij kijken die je vooraf niet ingecalculeerd had. Door de brand komt de bedrijfscontinuïteit in het geding wat je veel klanten, producten en energie gaat kosten. Dit kan verleden tijd zijn als je gebruik maakt van een brandveiligheidsopslagkast. Bekijk hieronder onze Serie Battery Light modellen.


Wat is een Lithium-ion accu?

Een lithium-ion-accu of afgekort met Li-ion-accu is een oplaadbare accu die meestal in onze elektronica en ook elektrische voertuigen wordt gebruikt. Deze accu's hebben een zeer hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Er zijn echter ook een paar nadelen bij dit type accu.

Oorzaken van brandschade

Lithium-ion accu's worden in heel veel toepassingen gebruikt. Je vindt ze in tablets, smartphones, gereedschappen, laptops, speelgoed, vervoermiddelen en tal van andere elektrische apparaten die we gebruiken in ons dagelijkse bestaan.

Deze nieuwe technologie heeft ook een nadeel: de gebruikte chemische stoffen in de accucellen kunnen spontaan ontleden waarbij zeer hoge temperaturen en overdrukken in de accu-cel ontstaan. Deze ontledingsreactie noemt men "thermal runaway"; als deze ontledingsreactie eenmaal gestart is dan kan deze niet meer gestopt worden en zal de gehele inhoud van de cel verbranden.

Er zijn diversen oorzaken voor het ontstaan van een thermal runaway:

  • Een te hoge laadstroom;
  • Een te grote en snelle ontlading van de accu;
  • Een mechanische beschadiging van de accu;
  • Hitte van buitenaf.

Het is dus helemaal geen gek idee om te investeren in een oplossing als een brandveiligheidsopslagkast, die deze brandschade kan voorkomen, want voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen.

Hoe werkt een brandveiligheidsopslagkast?

Bij een brand die ontstaat in of buiten de brandveiligheidskast biedt de Battery Light Lithium-ion brandveiligheidskast een brandwerendheid van meer dan 90 minuten naar de omgeving of van omgeving naar de brandveiligheidskast. Het gevaar van ontbranding van Lithium-ion energiedragers en de her-ontbranding hiervan, kunnen boven de 1.000 °C zijn. De Battery Light Lithium-ion brandveiligheidskasten zijn naast de standaard norm EN 14470-1 ook op brandwerendheid van binnen naar buiten getest in verband met de opslag van aanwezige Lithium-ion energiedragers. De testresultaten van onze brandveiligheidskasten laten zien dat een brandwerendheid van meer dan 90 minuten wordt bereikt. De Battery Light Lithium-ion brandveiligheidskasten bieden dus een bijzonder hoge mate van bescherming in geval van brand van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.

1. Sensor in de kast detecteert de rook>

Het speciale kenmerk van deze kast is dat door een ingebouwde sensor de deuren automatisch sluiten bij het waarnemen van rook, zelfs als er brand ontstaat binnen in de kast. De deuren worden dan gesloten en permanent vergrendeld en zullen door deskundige weer moeten worden geopend. 

Dit is van groot belang bij opslag van lithium-ion accu’s die zelf kunnen ontbranden in geval van storingen of aan-straling van hitte van buitenaf.

2. Blijf altijd alert als er wat in de brandveiligheid kast gebeurt

Als optie kan de basis BATTERY-kast uitgevoerd worden met een extra rookmelder, signaalgever en wifi-internetverbinding naar bijvoorbeeld je smartphone/tablet/pc. Hierdoor blijf je altijd op de hoogte als er wat misgaat in de BATTERY-kast. Zo kan er alert gehandeld worden en blijf de schade beperkt. Vraag ons naar de opties en mogelijkheden.

Waar plaats je jouw brandveiligheidsopslagkast?

Helaas kom het steeds vaker voor dat er in gebouwen, denk hierbij aan bijvoorbeeld fietsenwinkels, fiets en scooter verhuurbedrijven, doe-het-zelf winkels, etc., brand uit breekt met als oorzaak een overladen of een beschadigde Lithium-ion accu. Zorg dat je gebouw, winkel of bedrijf waar lithium-ion energiedragers zijn opgeslagen gevrijwaard blijft van brandschade (roet, rook, gebouwschade). Plaats de brandveiligheidsopslagkast op een horizontale betonen vloer. Meestal is dat in de werkplaats of magazijn. Berg deze gevaarlijke energiedragers veilig op! Wij van rookmelder-Nederland.nl hebben hiervoor dè oplossing voor je.

De kosten van een brandveiligheidsopslagkast heb je er zo uit

Twijfel je nog of het verstandig is om een brandveiligheidsopslagkast aan te schaffen? Dan is het slim om eens in je hoofd na te gaan hoeveel moeite, tijd en geld het kost om de negatieve gevolgen van een kleine brand op te lossen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt kom je er al gauw achter dat het veel voordeliger is om brand op je bedrijf, inclusief alle heisa dat het met zich meebrengt, te voorkomen.

Zorg er dus voor dat je de lithium-ion-accu goed onderhoudt en veilig opbergt in de brandveiligheidsopslagkast. Als je niet zeker weet welke type brandveiligheidsopslagkast het best aansluit op jouw behoeften dan kun je je altijd laten adviseren door één van onze experts.