Kinderen

Stel je zelf eens deze vragen!

 • Is het wel verstandig om je kinderen op zolder te laten slapen?
 • Hoort uw kind een rookmelder?
 • Wat u moet weten over rookmelders en kinderen!

Altijd een rook- en koolmonoxidemelder

Rookmelders waarschuwen snel, maar uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen vaak gewoon blijven slapen bij harde geluiden. Bijvoorbeeld bij stofzuigen of het per ongeluk afgaan van een rookmelder. Dat gebeurt ook als de rookmelder echt een alarm geeft en je dan zo snel mogelijk je uit huis moet vluchten. Als er brand ontstaat in huis, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je huis kunt verlaten. Door brand kunnen de normale bekende vluchtwegen geblokkeerd zijn. Je bekende trap, hal en overloop zijn zo veranderd en onherkenbaar geworden door de aanwezige rook en daardoor soms niet of moeilijk te bereiken zijn. Dit komt niet alleen door het vuur, maar vooral door de dikke, zwarte en giftige rook. Je ziet dan bijna niets meer en ademen gaat moeilijk. Om bij brand zo snel mogelijk buiten te kunnen zijn, is het verstandig dat je soms oefent om veilig te kunnen vluchten in huis. Daarbij helpt een vluchtplan. 

Vluchtplan

Bij brand kan je (eigen) huis in een doolhof veranderen, want de rook zorgt ervoor dat je niets meer ziet. Je ziet soms geen hand meer voor ogen en kunt je eigen voeten ook niet meer zien. Hierdoor kan je in paniek raken, en zo is het vinden van je veilige vluchtweg nog moeilijker. Dit wil je niet! Zorg daarom voor je eigen vluchtplan. Hieronder geef ik je enkele handvatten, bedenk zelf ook regels die zijn afgestemd op je eigen omgeving;

 • Bepaal de snelste vluchtroute en zorg dat er NIETS op de traptreden ligt
 • Bedenk een ander vluchtroute voor het geval de eerste route is geblokkeerd
 • Bepaal een vaste plek waar de huissleutels ALTIJD liggen en waar ze voor iedereen in huis bereikbaar zijn
 • Spreek af wie in geval van brand verantwoordelijk is voor het vluchten van de kinderen en wie voor de huisdieren etc.
 • Spreek samen een ontmoetingsplaats af buiten het huis, zodat jij en de brandweer snel weten of er nog iemand binnen in huis aanwezig is.

Ga er bij brand vanuit dat je kinderen wakker moet maken!

Laat bij voorkeur kinderen op de laagste verdieping slapen en houd hun slaapkamerdeur, in verband met eventuele rookverspreiding, dicht. Een vroegtijdige alarmering is nu zeker van belang gezien de extra tijd die nodig is om de kinderen te helpen met ontvluchten. De slaapkamers van kinderen voorzien van een rookmelder en deze met andere melders in huis koppelen. Hierdoor weet je eerder dat er wat mis is. En het geeft je daardoor extra minuten vluchttijd!

Rookmelders zijn zeker van belang als er in kamers wordt gerookt, of daar op een andere manier gemakkelijk brand kan ontstaan. Zorg wel voor de juiste rookmelders in deze kamers in verband met de aanwezige rokersrook. 
Er zijn meer rookmelders nodig als de afstand tussen rookmelder en de toegangsdeur van je woning groter is dan 7 meter, en wanneer de afstand tussen rookmelder en toegangsdeur van de slaapkamer van ouders/verzorgers groter is dan 3 meter.

Er is minimaal één rookmelder op elke slaapverdieping nodig.
Er zijn tenminste twee met elkaar doorverbonden rookmelders nodig (één in de woonkamer en één op de slaapverdieping), wanneer slaapkamers op verdiepingen alleen via de woonkamer op de begane grond kunnen worden verlaten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een open trap vanuit de woonkamer naar de slaapverdieping.

 

Ouderen / alleenstaanden

Bij een beginnende brand in je woning heb je minder dan 3 minuten de tijd om veilig te kunnen vluchten. Stel je zelf eens de volgende vragen.

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om mijn woning te verlaten?
 • Wie zorgt er voor mij bij brand nu ik alleen woon?  
 • Hoe mobiel bent ik nog eigenlijk?

Wees voorzichtig

Brand is gevaarlijk voor iedereen. Daarom moeten we dit met z’n allen zo veel mogelijk zien te voorkomen. Ben je al wat ouder en woon je zelfstandig of bent je misschien alleenstaand (single)? Dan is het goed om extra voorzichtig en alert te zijn. Zeker als je misschien wat minder mobiel bent of geen huisgenoot hebt.

De volgende tips kunnen bijdragen aan meer veiligheid voor je zelf en partner.

Denk ook eens na of de kleinkinderen wel veilig zijn bij je thuis als ze komen logeren!

Pas op tijdens het koken!

Pas op voor vlam in de pan. Brand in de keuken ontstaat vaak doordat de vlam in de pan slaat. Dat komt doordat de pan met vetten/oliën te heet wordt of het voedsel in de pan droog kookt. Denkt bij het koken aan het volgende:

 • Blijf bij de pan en gebruik een kookwekker om droog koken te voorkomen.
 • Verlaat je de keuken even, neem dan de kookwekker mee.
 • Houd brandbare spullen zoals pannenlappen, papieren keukenrol of keuken/theedoeken op veilige afstand van het fornuis.

Wat je moet doen bij een vlam in de pan

 • Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
 • Schuif de passende deksel van je af over de pan. Laat deksel zitten tot de vlam in de pan gedoofd is.
 • Of gebruik een blusdeken: wikkel de bovenrand van de deken om je handen en leg hem over de pan.
 • Probeer vlam in de pan NOOIT te blussen met water! Dat geeft een enorme steekvlam!
 • Bel zo nodig de brandweer op telefoon nummer 112.

Algemeen!

 • Rook nooit in bed
 • Laat nooit wasgoed te dicht bij een kachel drogen
 • Laat de televisie niet op stand-by staan
 • Plug niet te veel stekkers in een verdeeldoos
 • Rol bij gebruik stroomhaspels helemaal uit.

 

Download folders
1. Rookmelder verplichting woningen
2. Extra brandveiligheid in de zorg
3. FireAngel pakket-folder
4. Cavius folder

Plaats rookmelders in de woning

Een rookmelder kan je leven redden! Diverse rookmelders zijn te koop bij Rookmelder-Nederland.nl De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van giftig rook. Als je slaapt, ruikt en proef je niets. Je wordt dus niet (meer) wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt je al snel bewusteloos met desastreuse gevolgen. Een rookmelder waarschuwt je snel met een luid alarm al dan niet in combinatie met een trilplaat (bij blind/doof zijn) en/of flitslicht (bij doof of slecht horend zijn). Bent je minder goed ter been en wat verminderd zelfredzaam? Spreek dan met je buren af om samen ieder een draadloze gekoppelde rookmelder aan te schaffen. Dan weet je van elkaar dat er wat mis is. Zo verlies je geen tijd en kun je als buren elkaar op tijd helpen.

Recreëren

Op het land

Voelt je, je soms niet (brand)veilig in je, chalet, caravan (camper) boot of tent? Dan hebben wij voor je de ideale oplossing. Ja, zelfs voor de kleinere tenten. Wij zijn gespecialiseerd in diverse melders voor de recreatiesector. Dus voor alle overnachtingsmogelijkheden op het land en water. De melders variëren van rook- hitte- en koolmonoxidemelders tot zelfs vocht- en reisalarmen.
Wij leveren mini melders en reisalarmen die binnen enkele seconden in je recreatieonderkomen kunnen worden aangebracht.

Op het water

Voor de scheepvaart hebben wij draadloze koppelbare rook-, hitte-, koolmonoxide- en vochtmelders gevoed met een batterij met een levensduur van tenminste 5 jaar. Losse wateropnemers en rookmelders zijn te koppelen aan de vochtmelders. Hierdoor krijgt je één veiligheidssysteem op je boot. Wij leveren mini melders en reisalarmen die binnen enkele seconden in je boot kunnen worden aangebracht. Vraag ons naar de mogelijkheden.